KUOPION LUONNONTIETEELLINEN MUSEO
     

KUOPION LUONNONTIETEELLINEN MUSEO

OPETUSMATERIAALIT: HIRVESTÄ HÄMÄHÄKKIIN

 
koristeviiva
 

HIRVESTÄ HÄMÄHÄKKIIN

Omatoiminen kierros koululaisille eläinten elintavoista


hirvi


Kuopion luonnontieteelliseen museoon on valmistettu kokeiltavaksi eläinten elintapoja valottava Hirvestä hämähäkkiin –kierros 5-6-luokkalaisille tai sitä vanhemmille oppilaille. Kierroksen tehtävät käsittelevät petoeläinten, kasvinsyöjien ja vesieläinten ravinnonhankintaa ja sopeutumista talveen. Mukaan kierrokselle oppilaat tarvitsevat omat muistiinpanovälineet.

Tehtävät sopivat parhaiten 4-8 oppilaan pienryhmissä suoritettavaksi. Kukin pienryhmä valitsee tai heille määrätään yksi eläinryhmistä (pedot, kasvinsyöjät tai vesieläimet). Eläinryhmästä tehtyjen kysymysten ratkaisemiseksi oppilaiden on kierrettävä koko luonnontieteellinen perusnäyttely (talvisali lukuun ottamatta neandertalilaisten luolaa; kesäsali lukuun ottamatta mammuttihuonetta ja toinen kerros lukuun ottamatta vaihtuvien näyttelyiden huonetta). Tarvittaessa ajan säästämiseksi voidaan pienryhmä jakaa pareiksi, jotka keskittyvät yhteen tai kahteen kysymykseen. Kysymysten määrää voi toki myös rajata esimerkiksi pelkkiin talvehtimistapoihin.

Vastaukset kannattaa käydä läpi vasta kouluun palattua. Ravinnonhankinta- tai talvehtimisteemoista voidaan koota seinä- tai ryhmätöitä, piirrostarinoita tai vaikkapa näytelmiä.

Hirvestä hämähäkkiin –kierroksen

tehtävät (word-doc, 40kt)
mallivastaukset (word-doc, 49kt)

Opettajalle tueksi:

Perusnäyttelyn eläinlajit (word-doc, 31kt)

 

 
 
« etusivu