KUOPION LUONNONTIETEELLINEN MUSEO
     

KUOPION LUONNONTIETEELLINEN MUSEO

NÄYTTELYT: vaihtuvat näyttelyt: Vuoden luontokuvat 2005 -näyttely

 
koristeviiva

Vuoden luontokuvat 2005 -näyttely Kuopion museossa

3.10.–24.10.2005

Kuopion museossa avautuu maanantaina 3.10. Vuoden luontokuvat 2005 -näyttely.

Hullukaalista Humalaan
Vuoden Luontokuva 2005, Jari Vanhakylä: "Sateen jälkeen".

Vuoden Luontokuva -kilpailu järjestettiin nyt jo 25. kerran. Pohjoismaiden suurimman luontokuvakilpailun voitti kaikkien aikojen nuorin kuvaaja, 17-vuotias abiturientti Jari Vanhakylä kuvalla "Sateen jälkeen".

Kasvit-sarjaan osallistuneessa kuvassa ranta-alpi on kuvattu osana karua merenrantamaisemaa. Tuomaristo perusteli valintaansa: "Raikas, taidokkaasti sommiteltu kuva, joka herätti kaikkien tuomareiden huomion jo ensimmäisessä katselussa. Kuvassa on erinomainen värikontrasti ja sen voimakkaista linjoista rakentuu vahva sommitelma. Synkkien ukkospilvien välistä pilkahtava vastavalo korostaa etualalle sommitellun kasvin piirteitä. Vaikeasti valotettavan aiheen tekninen toteutus on hallittua. Kuin pisteenä iin päällä kasvin kukinnoissa on juuri oikeassa kohdin pienet kimallukset. Kuvaaja on toteuttanut rohkean näkemyksen, jota voi katsoa pitkään." Tuomaristo teki lopullisen valintansa yksimielisesti.

Kaarinalainen Jari Vanhakylä otti voittoisan kuvan vain neljä päivää ennen kilpailun sulkeutumista perheen mökkirannassa Taivassalossa. Hän on innokas luontokuvauksen harrastaja.

Vanhakylä kuvaili tilannetta: "Olin perheen kanssa mökillä Taivassalossa. Viikonloppu oli sateinen ja nukuin aamulla pitkään. Aamupalan jälkeen sade taukosi ja päätin käväistä rannassa kuvaamassa. Meri oli aivan tyyni ja koko maisema sateen kastelema. Kuvasin vesipisaroita kasveissa, kun aurinko tuli esiin pilven takaa: näky oli mahtava. Auringon paistaessa melko matalalta sain tilanteesta hyviä vastavalokuvia. Moneen kuvaan sain taltioitua kimmeltäviä vesipisaroita, tumman pilven heijastuksen vedenpintaan ja hohtavia kallioita. Näytös oli pian ohi, mutta tiesin olleeni paikalla juuri oikeaan aikaan."

Kuva on ensimmäinen digitaalisella kompaktikameralla otettu voittokuva. Kilpailussa oli tänä vuonna kaikkiaan 6 yleistä sarjaa sekä nuorten sarja. Ensimmäistä kertaa mukana olleen nuorten sarjan voitti 15-vuotias Anna Säkkinen Kuusamosta kuvalla "Syksyn peili".

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat uutissuunnittelija Matti Mehtola (pj), luontokuvaaja Hannu Hautala ja valokuvaaja Soile Siltanen. Vuoden Luontokuva -kilpailu saavutti tänä vuonna ennätyssuosion: Kilpailun kuvamäärä kasvoi 120 % ja osallistujamäärä lähes kaksinkertaistui aiemmista vuosista. Kilpailuun lähetettiin runsaat 4 300 kuvaa. Osallistujien joukossa oli ennätysmäärä nuoria ja naisten määrä kolminkertaistui edellisvuosista.

Ensimmäistä kertaa kilpailuun saattoi osallistua digitaalisilla tiedostoilla. Digikuvien osuus oli heti ensikerralla noin puolet kaikista kuvista. Digiajan myötä yhä useampi luontoharrastaja onkin kiinnostunut myös luontokuvauksesta. Kamerakännykät ovat tuoneet harrastuksen laajemmin myös nuorison ulottuville.

Tuomariston valitsemat 7 sarjavoittajaa esiteltiin TV:n neloskanavalla alkuvuodesta, jolloin kansa sai valita finalisteista oman suosikkinsa. Nettiäänestykseen osallistui noin 8 000 kansalaista. Voiton vei suonenjokelainen Olli Korhonen kuvallaan "Nelikulmio". Kilpailun voittaja, sarjavoittajat ja 23 kunniamaininnan saanutta kuvaa muodostavat perinteisen Vuoden Luontokuvat -näyttelyn, joka kiertää vuoden aikana 13 eri paikkakunnalla Helsingistä Enontekiölle.

 

Griinari Arto:
Suudelma

Korhonen Olli:
Nelikulmio

Fagerström Kai:
Supikoira

Säkkinen Anna:
Syksyn Peili
vaakaviiva

 
« näyttelyt