KUOPION LUONNONTIETEELLINEN MUSEO
     

KUOPION LUONNONTIETEELLINEN MUSEO

NÄYTTELYT: Talvisali

 
koristeviiva

Talvisali

 

Kävijä astuu ensimmäiseksi talvisaliin, kuinkas muuten, onhan talvikauden pituus Kuopion korkeudella likemmä puoli vuotta. Salin keskeisenä teemana onkin, millä keinoin eläimet selviytyvät läpi pitkän ja ankaran talven.

Esillä on myös talviset hirvi-, susi- ja ilvesdioraamat, mutta useimmissa "ikkunoista" valaistaan jollekin eläinlajille tahi lajiryhmälle ominaista tapaa, johon ne turvautuvat selvitäkseen hengissä talven yli. Monet keinoista ovat kaikille tuttuja, vaikka joidenkin merkitystä emme ole ehkä tulleet ajatelleeksikaan, mutta joukossa on myös sellaisia, joista vain asiantuntijat ovat perillä.

Näyttelyissä selvitetään mm. talvihorrosta, tiaisten parvikäyttäytymistä ja sen etuja, piisamien erilaisia talvipesiä, pihlajanmarjojen merkitystä lukuisten lintulajien energialähteenä, ihmisten tahtoen tai tahtomattaan talvehtimisessa auttamia eläinlajeja, ruutanan erikoista aineenvaihduntaa, jonka avulla se selviytyy myös hapettomissa vesissä, ja avoimen puron tai joen roolia, niin hyytävän kylmiä paikkoja kuin ne paukkupakkasella ovatkin. Ja paljon muuta mielenkiintoista.
susi

kettu 
« näyttelyt