KUOPION LUONNONTIETEELLINEN MUSEO
     

KUOPION LUONNONTIETEELLINEN MUSEO

NÄYTTELYT: vaihtuvat näyttelyt: aikaisempia näyttelyitä: ONKO HAJUA?

 
koristeviiva

ONKO HAJUA?

13.2.–17.4.2005
 
vaakaviiva
Onko hajua?

Onko hajua? -näyttely haistelee kulttuurimme käsitystä hajusta sekä hajuaistista. Monet hajut ovat niin arkipäiväisiä, ettemme niitä huomaa tai emme puhu niistä. Hajuttomuutta ihannoidaan ja luonnollisia hajuja muutetaan keinotekoisilla aineilla: hienhajua peitetään hajustetuilla deodoranteilla, puhdistusaineisiin lisätään sitruunan tai männynraikkautta, saunaan lisätään saunatuoksuja, ruusuilla hajustetut tuotteet tuoksuvat enemmän kuin aidot ruusut.

Vaikka näyttely alkaakin nenäkkäästi – noin 200:lla erilaisella hajuelimellä, pääasiassa ovat hajut, eivät esineet. Ensimmäisenä tulijan haistaa taiteilija Arja Jäppisen valtava krokotiilin kuono. Muita haistelijoita ovat olleet toteuttamassa Kuopion kansalaisopiston lasten ja nuorten kuvataideryhmät.

Tässä koululaisille suunnitellussa näyttelyssä saa olla utelias: nenänsä voi työntää joka paikkaan ja haistella. Haju – hetkellisenä ja toisaalta yli esteiden leviävänä – on vangittu purkkeihin ja erilaisiin tiloihin. Museoesineet eivät vitriinien takaa yleensä haise tai tuoksu ja kuitenkin hajuaisti on paras muistiaisti.

Haistelun lisäksi näyttelyssä voit istua kuusireikäisessä huussissa, kaivaa nenää tai sukeltaa tuoksutunneliin pelkän hajuaistin varassa. Koululaiset voivat hiihtolomallaan tulla museoon pelaamaan hajupelejä, eikä näyttely ole kielletty aikuisiltakaan.

Näyttelyn tuottaja on Suomen käsityön museo (Jyväskylä) ja sen visuaalisesta toteutuksesta on vastannut Keski-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry:n ylläpitämä ja Keski-Suomen TE-Keskuksen rahoittama Työtaito-hanke. Näyttely on saanut Museovirastolta valtionavustusta. Avustuksia myönnettiin ensisijaisesti museoiden saavutettavuuden kehittämiseen, monikulttuurisuuden ja suvaitsevaisuuden edistämiseen sekä nuorten ja lasten saattamiseen kulttuuri- ja luonnonperinnön piiriin.

Lisätietoja: Arja Blomberg, näyttelypäällikkö
puh. (017) 182659, 044 7182659
arja.blomberg@kuopio.fi

---

Lipunmyynti, opastus ja ryhmävaraukset (017) 182603
kuopionmuseo.kut@kuopio.fi
http://www.kulttuuri.kuopio.fi

---

ONKO HAJUA -NÄYTTELYN YLEISÖOPASTUKSET

Su 6.3. klo 12
Ma 7.3. klo 10 ja 14
Ti 8.3. klo 10 ja 14
Ke 9.3. klo 10 ja 14
To 10.3. klo 10 ja 14
Pe 11.3 klo 10 ja 14
2. pääsiäispäivänä, ma 28.3. klo 12
Su 10.4. klo 12

Opastukset sisältyvät pääsymaksun hintaan. Ryhmän koko noin 20 henkilöä. Tarvittaessa ryhmä voidaan jakaa kahteen osaan. Toinen puoli tutustuu Haju -näyttelyyn ja toinen puoli voi piirtää esimerkiksi perusnäyttelyissä olevien eläinten hajuelimiä tai hajumuistoja.

Kaikille ryhmille ilmaiset opastukset ennakkoon varattaessa.

Kuopion museo, Kauppakatu 23, (017) 182 603
Auki ma-pe 9-6, ke 9-20, su ja 2. pääsiäispäivänä 11-18.
Kiinni lauantaisin, pitkäperjantaina, pääsiäislauantaina ja 1. pääsiäispäivänä.

---

Opettajille:

ONKO HAJUA? -näyttelyn tehtävärastit: ONKO HAJUA? -näyttelyn hajukysely
neniä seinällä

tuoksahdus krokotiilin kidasta

huussi ja hajut
vaakaviiva

« vaihtuvat näyttelyt