KUOPION LUONNONTIETEELLINEN MUSEO
     

KUOPION LUONNONTIETEELLINEN MUSEO

VAIHTUVAT NÄYTTELYT: LUONTOMUSEO -näyttely

 

LUONTOMUSEO
Ilkka Halso

22.11.2006–14.1.2007
Kuopion museo, Kauppakatu 23

Kuopion museossa on esillä 22.11.2006 –14.1.2007 valokuvataiteilija Ilkka Halson näyttely. Halso on rakentanut monumentaalisiin, jylhiin maisemakuviinsa digitaalisesti yllättäviä elementtejä: luontokohteet on ympäröity suojarakenteilla, jolloin ne ovat turvassa ihmisen vaikutuksilta –museoituina.

Näyttelyssä on teoksia hänen Luontomuseo ja Restauraatio -nimisistä sarjoistaan. Kuvien toteutus on vienyt vuosia; ensimmäisten kolmen Luontomuseo-sarjan kuvan tekemiseen kului aikaa kolme vuotta, katettu Kitkajoki on yksi niistä.

Ilkka Halso syntyi v. 1965 Orimattilassa, missä hän myös nykyään asuu ja työskentelee. Hän valmistui taiteen maisteriksi v. 1992 Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen laitokselta. Hänellä on ollut lukuisia näyttelyjä sekä kotimaassa että ulkomailla vuodesta 1989.

Halso sai Nuori Suomi -palkinnon v. 1994 ja hän oli Fotofinlandia-kilpailun finalisti v. 1996 ja v. 2000. Hänelle myönnettiin valtion viisivuotinen työskentelyapuraha vuosille 2002–2006.

Ilkka Halso jatkaa työtään maailman pelastamiseksi. Hän esittää suunnitelmiaan kirkkaammaksi ja kestävämmäksi tulevaisuudeksi. Hän luonnehtii itse työtään seuraavasti:

"Nykyiset luonnonsuojelun keinot eivät ole riittäviä. Luonnonsuojelualueet ja uhanalaisten lajien rauhoittaminen ovat tappiollisen peräytymistaistelun viimeisiä linnoituksia, jotka eivät kauaa pidättele luonnon moninaisuuden ja esteettisen kauneuden tuhoutumista. Viimeinen keino suojella ainutlaatuisia luontokohteita on museoida ne, eristää ja suojella ne ihmisen vaikutuksilta –kulumiselta, hyväksikäytöltä ja saasteilta.

Luontomuseo-projekti jatkaa vuoden 2000 Restauraatio-näyttelyn teemaa eteenpäin. Restauraatio-sarja käsittelee yksittäisten luontokappaleiden restauroimista mekaanisen rakennustekniikan keinoin. Luontomuseo-projektissa esitän suunnitelmia suojahalleista, massiivisia rakennuksia, joihin kokonaiset ekosysteemit, metsät, joet ja järvet saadaan suojaan ainakin hetkellisesti ympäristön vaaroilta.

Luonnon museoiminen ja museoituminen tuo esiin kärjistetysti erilaisia ihmisen tapoja suhtautua luontoon. Luontoretki voi muuttua adrenaliinin täyteiseksi vuoristoratakieputukseksi ja kaunis näkymä meditatiiviseksi teatteriesitykseksi.

Kuvissa on digitaalinen prosessi vahvasti läsnä. Yhdistän vapaasti maisemakuvia ja tietokoneella rakennettuja kolmiulotteisia mallinnuksia. Teokseni ovat visualisoituja rakennussuunnitelmia, suunnitelmia joita en välittäisi nähdä toteutettuina.

Projekti pohjautuu hyvin pessimistiselle kuvalle maapallolla tapahtuvasta kehityksestä. Katson tulevaisuuteen ja en pidä näkemästäni."

 

« vaihtuvat näyttelyt