KUOPION LUONNONTIETEELLINEN MUSEO
     

KUOPION LUONNONTIETEELLINEN MUSEO

NÄYTTELYT: VAIHTUVAT NÄYTTELYT: JOULUKUUSEN ASUKKAAT

 

JOULUKUUSEN ASUKKAAT

Kuopion museo, toinen kerros
8.1.2006 saakka.

 

Kuopion Luonnontieteellisen museon tämänvuotisessa  joulunäyttelyssä esitellään joulukuusessa asustavia hyönteisiä.

Metsässä kuusen tuuheiden oksien suojissa asustelee runsaasti pieniä selkärangattomia eläimiä. Suuri osa niistä varisee maahan, kun kuusi kaadetaan ja enimmät lumet ravistellaan pois. Kotiin asti kantautuu kuitenkin tuhansittain mikroskooppisen pieniä ja vähän suurempiakin ötököitä. Yhdestä joulukuusipuusta saattaa löytyä jopa 200 000 pieneliötä.

Kodin lämmössä hyönteiset heräävät horroksestaan ja ottavat siivet selkään tai jalat alleen. Ne eivät kuitenkaan ole ihmiselle tai edes kodin huonekasveille vaaraksi. Lähes ainoa näkyvä merkki näistä joulun pienistä vieraista on lisääntyvä pörinä ikkunoiden tuntumassa.

Useimmat näistä pieneliöistä lähtee liikkeelle jo muutaman tunnin kuluessa. Lentokykyiset hyönteiset räpistelevät kohti valoa asunnon ikkunoihin. Pienimmät kuolevat jo parissa päivässä huoneilman kuivuuteen ja loputkin menehtyvät vähitellen.

Ötökät, jotka pystyvät pureksimaan kuusesta ravintoa, voivat säilyä sisäolosuhteissa hengissä pitempäänkin. Tällaisia ovat mm. neulasia ja käpyjä syövät toukat. Kun kuusi viedään ulos, ne menevät mukana. Sisälle asuntoon ei kuusesta yleensä jää lainkaan vakituisia asukkaita.

Joulukuusen asukkaita on esitelty näyttelyssä takaa valaistuina kuvasuurennoksina, jotka ovat suurimmaksi osaksi professori Jarmo Holopaisen Kuopion yliopiston Ekologisen ympäristötieteen laitokselta. Hän on myös laatinut kuviinsa tekstit.  Esillä on myös aitoja hyönteisiä Luonnontieteellisen museon kokoelmista.

Haapaniemen koulun 6A-luokan oppilaat ovat opettaja Katri Suonion opastamina tehneet huovuttamalla kyseisiä mönkiäisiä koristeiksi näyttelyssä olevaan joulukuuseen. Ja totta kai tontut ovat tuttuun tapaan taas vilskeessä mukana.

Näyttely on Kuopion museon toisessa kerroksessa ja se on avoinna 8.1.2006 saakka.

Ryhmävaraukset (017) 182603

Pääsymaksut: aikuiset 5 €, eläkeläiset, työttömät ja yli 10 henkilön ryhmät 3 €, opiskelijat ja 7-18-vuotiaat 3 €, alle 7-vuotiaat ja K9 vapaa pääsy, peruskouluryhmät opettajan kanssa  1,5 €, peruskoulun jälkeiset opiskelijaryhmät 3 €.

Kuopion kaupungin koululais- ja päiväkotiryhmät opettajan johdolla ilmaiseksi.

kuusentähtikirjaajia 20-centtisellä, kuva Jarmo Holopainen

Kuusentähtikirjaajia 20-centtisellä, kuva Jarmo Holopainen


« vaihtuvat näyttelyt