KUOPION LUONNONTIETEELLINEN MUSEO
     

KUOPION LUONNONTIETEELLINEN MUSEO

NÄYTTELYT: Kesäsali

 
koristeviiva

Kesäsali

 

Kun olet ohittanut luolamiehen saaliiksi joutuneen villisian ja astunut toiseen, valoisaan saliin, tunnelma muuttuu täysin. Eletään luonnon kiireisintä aikaa keväästä syksyyn, aikaa, jolloin useimpien lajien on huolehdittava suvun jatkumisesta.

Leimaa antavia tälle jaksolle ovat parinmuodostus ja muut lisääntymisbiologiaan liittyvät tapahtumat, joita havainnollistetaan monin tavoin samoin kuin myös erilaisia lintujen poikastuotantoon liittyviä strategioita. Esillä on myös lintujen ravinnonotto, poikasten kasvunopeus ja tietysti haikaran vierailu. Entä tiedätkö, mistä lintu tietää munaluvun olevan täysi tai miksi teeret syövät sinertäviä mustikoita, mutta jättävät yhtä maukkaat mustat mustikat koskematta?

joutsen

Vesilintulajiston riippuvuutta järvityypistä, kuikan ekologiaa sekä tikkojen ja muiden kolopesijöiden ja lahottajasienten erikoista suhdetta selvitetään niin ikään lattiatasolla, kun taas parvekkeen ikkunoissa on tietoa naurulokkien elekielestä ja niiden ja Kuopion kuulun torin vuorovaikutuksessa tapahtuneista muutoksista.

vesilintuja

Kun vielä puoli vuosisataa sitten Kallaveden lahdissa saattoi nähdä lumpeen kukkia kymmenin tuhansin, nyt niitä ei ole lainkaan tai vain muutamia yksilöitä. Saasteissa ei ole katastrofin syy, vaan missä? Sekin selviää parvekkeella kuten viljelytapojen muutosten vaikutus kärpästen ja monien muiden hyönteislajien katoon. Oman ikkunansa on ansainnut maailman pisin lintujen muuttomatka Kuopiosta Australiaan.

Kesäsalissa voit myös kuunnella lintujen ääniä ja etsiä tietokoneelta tietoja mm. linnuista, kasveista ja sienistä.
lumme 
« näyttelyt