KUOPION LUONNONTIETEELLINEN MUSEO
     

KUOPION LUONNONTIETEELLINEN MUSEO

NÄYTTELYT: VAIHTUVAT NÄYTTELYT: KASVIEN KATOAVAA AATELIA

 

KASVIEN KATOAVAA AATELIA
-muutoksia Kuopion kaupungin kasvistossa yli sadan vuoden ajalta

7.6.–5.11.2006 (uusi aika)
7.6.–24.9.2006
Kuopion museo, Kauppakatu 23

.

Kasvit ovat elämän ylläpitäjiä. Ne ovat ekosysteemien ja luonnon monimuotoisuuden vihreä kivijalka, joilla on keskeinen rooli mm. maapallon hapen ja hiilen kierrossa. Kasvit ovat erottamaton osa ihmisen elämää, historiaa ja nykyisyyttä, ravintotaloutta, kulttuuria ja maisemaa. Kuopion seutu tunnetaan rehevistä lehdoistaan ja hienosta kasvilajistostaan. Toista sataa vuotta jatkuneen museotyön ja kasvitieteellisen tutkimus- ja harrastustoiminnan ansiosta alueelta on käytettävissä poikkeuksellisen kattavat tiedot kasviston muutoksista 1800-luvulta lähtien.

Kuopion luonnontieteellisen museon kesänäyttelyssä Kasvien katoavaa aatelia esitellään kasveja, jotka lähinnä ihmisen toiminnan vuoksi ovat menettämässä jalansijaansa Kuopion seudulla. Samalla se johdattaa luonnontieteellisen museon ja savolaisen kasviasiantuntemuksen yli satavuotiseen historiaan. Viime vuosisata oli Kuopiossakin kasvilajiston muuttumisen aikaa. Kymmeniä lajeja näyttäisi kokonaan hävinneen kaupungin alueelta, ja lähes 50 harvinaisen kasvin säilyminen on vain muutaman esiintymän varassa.

Näyttelyn tavoitteena on havahduttaa katsoja huomaamaan kasviston vähittäinen köyhtyminen ja monien aiemmin yleistenkin lajien varsin nopea väheneminen sekä herättää ajatuksia ympäristössämme ja kulttuurissamme tapahtuvien muutosten vaikutuksista luontoon. Viime vuosina hieman lamassa ollut savolainen kasviharrastuskin kaipaa piristystä, jotta kasviasiantuntemuksen satavuotiset perinteet säilyisivät.

 

« vaihtuvat näyttelyt