KUOPION LUONNONTIETEELLINEN MUSEO
     

KUOPION LUONNONTIETEELLINEN MUSEO

NÄYTTELYT: VAIHTUVAT NÄYTTELYT: HYVÄ PAHA SUSI

 

HYVÄ PAHA SUSI

21.5.–3.9.2006
Kuopion museo, Kauppakatu 23

Suomalaista susihistoriaa ja näkemyksiä sudesta

Villi, vapaa ja jalo ystävämme vai pelottava, ihmisten henkeä ja terveyttä uhkaava peto? Onko sudelle tilaa nykypäivän Suomessa? Kuopion luonnontieteellisen museon kesänäyttelyn tarkoituksena on tarjota monipuolinen annos susitietoutta ja saada näyttelyvieraat pohtimaan omaa suhdettaan suteen.

Onko susi villi, vapaa ja jalo ystävämme vai pelottava, henkeämme ja terveyttämme uhkaava peto? Miksi koiria rakastetaan, mutta susia vihataan? Miksi karhu on Metsän kuningas, Mesikämmen, Nalle, mutta susi Irvihuuli, Kaihisilmä ja Roukkohammas? Entä onko sudelle tilaa nykypäivän Suomessa?

Kuopion luonnontieteellisen museon kesänäyttelyssä Hyvä, Paha Susi kerrotaan sudesta eläinlajina, ihmisen vihollisena ja ystävänä, tutkimuskohteena ja riistaeläimenä. Esille tuodaan nykypäivän ihmisten moninaiset susinäkökulmat ja esitellään Suomen susihistoriaa suurista susijahdeista suden suojeluun. Näyttelyssä esitellään myös satujen, tarinoiden ja modernin populaarikulttuurin susi – susi ihmisten mielessä ja kielessä.

Nähtävänä on Suomen metsästyskirjastosta valikoituja sudenpyyntioppaita sekä muuta susiaiheista kirjallisuutta aina 1800-luvulta lähtien. Susijahdista kertoo Suomen Elokuva-arkistosta näyttelyyn saatu elokuva "Hukkareissu" vuodelta 1950. Autenttisessa Ida Laakson eli "Susi-Iitan" haastattelussa selviää, miltä tuntui kirjaimellisesti joutua suden suuhun. Näyttelyssä selviää myös, kuinka karjaa ja koiria voi suojata susivahingoilta. Viimeisimpiä alan keksintöjä lienee koiran päälle puettava sähköistetty "hukkaliivi".

Esillä on luonnollisesti myös (täytettyjä) susihukkia, mm. Kuopion luonnontieteellisen museon kaikki seitsemän sutta (yksi tosin sängyssä), erikoisuutena musta susi Kanadasta sekä vuonna 1884 Tampereen lähistöllä kaadettu, tappajasudeksikin arveltu susi, joka kuuluu nykyisin Metsämuseo Luston kokoelmiin. Näyttelyssä on esillä myös muut Suomen suurpedot: karhu, ahma ja ilves.

Näyttelyn tekstitys ja suurimmaksi osaksi myös esineistö on Suomen Metsästysmuseon. Kuopion luonnontieteellinen museo on laajentanut näyttelyä niin esineistön, sisällön kuin toteutuksenkin osalta.

Mielipiteitä jakava kuuma aihe puhuttaa ja puhututtaa. Näyttelyn tarkoituksena on tarjota monipuolinen annos susitietoutta ja saada kävijä pohtimaan omaa suhdettaan suteen. Onko susi sittenkin kuin ihminen – hyvä ja paha? Ehkäpä juuri siksi siihen on niin vaikeata suhtautua neutraalisti...

Punahilkka ja susi mummon mökissä
Punahilkka mummon mökissä

sudenpentu kotiluolansa edessä
Sudenpentu kotiluolansa edessä


 

« vaihtuvat näyttelyt