KUOPION LUONNONTIETEELLINEN MUSEO
     

KUOPION LUONNONTIETEELLINEN MUSEO

JULKAISUT: Kuopion luonnontieteellisen museon julkaisuja: Kuopion katoava kasvimaailma

 
koristeviiva
Renvall, P., Fagerstén, R., Knuutinen, J., Vainio. O.:

Kuopion katoava kasvimaailma

Kuopion katoava kasvimaailma -teoksesta VUODEN MUSEOJULKAISU 2004

Kuopion luonnontieteellisen museon julkaisema Kuopion katoava kasvimaailma voitti Suomen museoliiton järjestämän Vuoden museojulkaisukilpailun. Kilpailun tulokset julkistettiin Turun Kirjamessuilla 1.10.2004.

Raadin perustelut:

"Kirja esittelee yleistajuisesti kasvimaailmaa, joka on menettänyt tai vaarassa menettää jalansijansa itäsuomalaisessa luonnossa ja kulttuurissa. Kirja on mielenkiintoinen, uusia näkökulmia ja ajattelua avaava. Teos on erinomainen opaskirja ammattilaisille mutta myös harrastajille ja kasveista kiinnostuneille. Kuopion luonnontieteellisellä museolla on tiedot kasviston muutoksista aina 1800-luvulta asti. Hienostunut piirroskuvitus, tyylikäs ja selkeä taitto tukevat tekstiä. Julkaisu on todellinen tietopaketti."

Lisää tietoa kilpailusta osoitteessa http://www.museoliitto.fi/uutiset.php?aid=7642&k=9342

Kuopion seutu tunnetaan rehevistä lehdoistaan ja upeasta kasvilajistostaan. Yli sata vuotta jatkuneen luonnontieteellisen museotyön ansiosta alueelta on käytettävissä poikkeuksellisen kattavat tiedot kasviston muutoksista 1800-luvulta nykypäivään.

Viime vuosisata oli Savossakin kasvilajiston muuttumisen aikaa. Kuopiosta on muutamassa kymmenessä vuodessa kokonaan hävinnyt kymmeniä lajeja, ja lähes 50 harvinaisen kasvin säilyminen kaupungin alueella on nykyisin vain muutaman esiintymän varassa.

Joulukuussa 2002 Kuopion luonnontieteellisen museon julkaisema Kuopion katoava kasvimaailma esittelee kasveja, jotka ovat menettäneet tai vaarassa menettää jalansijansa Kuopion seudun luonnossa. Teos kantaa huolta luonnon monimuotoisuuden säilymisestä ja vie retkelle menneeseen, museon ja savolaisen kasviasiantuntemuksen yli satavuotiseen historiaan. Samalla julkaistaan ajantasaista tietoa kaupungin harvinaisesta kasvilajistosta, sen värikkäästä historiasta ja tämän päivän luonnonsuojelullisista haasteista sekä herätellään henkiin valtakunnallisestikin lamassa ollutta kasviharrastusta.

Kirjan kirjoitus- ja toimitustyöstä on vastannut Kuopion luonnontieteellisen museon yli-intendentti, dosentti, fil. tri Pertti Renvall, muuhun asiantuntijatyöhön ovat osallistuneet kasvitieteen emeritus-amanuenssi, fil. maist. Reino Fagerstén, fil. maist. Jorma Knuutinen ja kasvitieteen intendentti, fil. maist. Outi Vainio. Kirjan piirrokset ovat Vainion käsialaa.

a10_caretenu_250.gif

Kuopion museon museokauppa
Kauppakatu 23
70100 KUOPIO

Puh. (017) 182 603
kuopionmuseo(at)kuopio.fi

http://kuopionmuseo.fi/museokauppa
« julkaisut